Placuszki z dynią i śliwkami

Placuszki z dynią i śliwkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Pyszne, puszyste placuszki z dodatkiem puree z dyni, podane ze śliwkami zasmażonymi z cynamonem

Składniki

  • 2/3 szklanku pure dyniowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • ok 300 g mąki
  • 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie


  1. Żółtka oddzielić od białek
    Pure przełożyć do miski, dodać żółtka, jogurt i cukier, wymieszać.
    Masło rozpuścić , dodać do dyni, wymieszać.
    W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać.
    Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta.
    Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia).

  2. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
    Śliwki umyć, przekroić każdą na pół, wypestkować.
    W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki i cukier i na bardzo małym ogniu smażyć śliwki ok 15 minut, często mieszając, na koniec dodać cynamon. Podawać z placuszkami.

Komentarze do przepisu (2)

inezka7 09 stycznia
W najbliższym czasie zrobię :-)
Pycha ;)
Składniki
  • 2/3 szklanku pure dyniowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • ok 300 g mąki
  • 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg śliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
Składniki