Placuszki jabłkowe z bitą śmietaną

Placuszki jabłkowe z bitą śmietaną
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
tanie
avatar Autor: Lulinka
Zawsze w sobotę na śniadanie :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Jabłko (duże) obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć porzadnie sok.
    Do wiórków dodać dwie łyżki maki przennej i dwie razowej (niekoniecznie - moze być sama przenna).
    Dodac całe jajko. Mieszać i dodać tyle jogurtu naturalnego by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany - tak by trzymało kształt po wyłożeniu na patelnię.
    Nałożyc jak najcieńsze placuszki na rozgrzana patelnię (jeśłi mamy dobrą smażymy bez tłuszczu, jeśli nie to tylko na odrobinie masła, na oleju nie będą takie smaczne) Smażymy na malutkim ogniu aż kolor będzie złoty.
    Podajemy z ubitą i posłodzoną odrobinę kremówką oraz z owocami najlepiej sezonowymi.

    KILKA RAD:

    Kremówka musi być schłodzona inaczej sie nie ubije.

    Placuszki musza trochę przestygnąć inaczej cała śmietana się rozpuści.

    Można dodac łyżkę płatków górskich, orkiszowych lub innych. Wtedy placuszki będą chrupiące.

    Cukier do śmietanki dodawać rozsądnie ponieważ bardzo łatwo ją przesłodzic. Najlepiej stopniowo i popróbować :)

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 13 listopada 2014
Idealne śniadanko:)))
Futka 13 listopada 2014
Świetne i bardzo smaczne placuszki :)
Lulinka 13 listopada 2014
Dzięki :) właściwie to mój debiut, od dziś zacznę fotografować swoje potrawy i co ważne zapisywać bo sama... Czytaj całość »
Dzięki :) właściwie to mój debiut, od dziś zacznę fotografować swoje potrawy i co ważne zapisywać bo sama zapominam przepisy :P
Składniki
Składniki