Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Puszyste i zdrowe placuszki na dobry poranek. Do tego kawa i szybkie śniadanie gotowe. Placuszki są lekko słodkie, można je podać z odrobiną syropu klonowego, dżemu lub czekolady.

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie: syrop klonowy, czekolada, dżem

Przygotowanie

  1. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach omijając gniazdo nasienne. Jajko roztrzepać w misce, dodać starte jabłko, mąkę, proszek i cynamon, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po kopiastej łyżce tworząc placuszki. Smażyć 3-4 minuty, odwrócić placuszki na drugą stronę i dosmażyć przez 2 minuty. Nałożyć na talerzyk, można polać placuszki syropem klonowym, ozdobić czekoladą lub zajadać z dżemem. :D

Składniki
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżka oleju
  • opcjonalnie: syrop klonowy, czekolada, dżem
Składniki