Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami.

Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zawsze smaczne, mające dużo zjadaczy, ziemniaczane placki podane z pieczarkami. Polecam.

Składniki

Przygotowanie

  1. Duszone pieczarki:

    Wymyte, pokrojone pieczarki smażymy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy pokrojone cebule w pół plastry, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię. Przyprawiamy pieprzem i solą. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodajemy śmietanę, mieszamy.

  2. Placki:

    Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto na placki odstawiamy na 30 minut żeby przeszło przyprawami. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach.

  3. Podajemy z duszonymi pieczarkami, oliwkami i koktajlowymi pomidorkami.

    Smacznego!!!

Składniki
Składniki