Placki ziemniaczane z chrzanem

Przepis dnia 2019-06-18
Placki ziemniaczane z chrzanem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Chrupiące z lekką ostrością chrzanu. Dodatek wędzonej makreli i słodkawej żurawiny uzupełnia danie.

Składniki

  • starte ziemniaki 440 g
  • 1 mała starta cebula
  • 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
  • sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
  • 1 wędzona makrela
  • ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżką chrzanu.
    Do startych ziemniaków dodajemy jajko, startą cebulę, mąkę, sól i pieprz.
    Dokładnie mieszamy.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju do przyrumienienia.
    Gotowe placki można lekko posmarować pozostałym chrzanem.
    Na każdy placek wykładamy kawałek makreli i ew. owoc żurawiny.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 14 czerwca
Super pomysł na placki ziemniaczane:)
babcitereskiciasta 14 czerwca
Pyszne a jeszcze z takimi dodatkiem to podwójnie pyszne.:)
ElMar 14 czerwca
Pyszne placuszki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • starte ziemniaki 440 g
  • 1 mała starta cebula
  • 1 jajko + chrzan 3-4 łyżki
  • sól, pieprz + 1-2 łyżki mąki
  • 1 wędzona makrela
  • ew. żurawina do mięsa 1 łyżeczka
Składniki