Placki ziemniaczane po bawarsku

Placki ziemniaczane po bawarsku
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kolejny przepis z kajecika Mamy. Dlaczego placki ziemniaczane, skoro ziemniaki są tu tylko dodatkiem - nie mam pojęcia. I dlaczego po bawarsku, też nie wiem - może przez dodatek kiełbasy. Ale mniejsza o sens nazwy, grunt, że te placuszki są naprawdę pyszne na śniadanie czy kolację! :)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka
  • woda
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 2-3 ziemniaki starte na dużych oczkach tarki
  • pętko kiełbasy
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Z mąki, wody, mleka, jajek i oleju przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do tego starte ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy. Jedno i drugie trochę studzimy, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Placuszki smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Podajemy z keczupem lub śmietaną i natką pietruszki.












    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (3)

alutka50 11 października 2017
Wspaniałe! robiłam niedawno
kuchniakolorublond 11 października 2017
Pyszne są :) mało kiedy zdążą ostygnąć, bo zwykle tego nie doczekają :D
Nevermore 11 października 2017
Supcio, takie dania smakują idealnie, o każdej porze dnia :)
Składniki
  • Ciasto naleśnikowe:
  • mąka
  • woda
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 2-3 ziemniaki starte na dużych oczkach tarki
  • pętko kiełbasy
  • 1 spora cebula
  • sól
  • pieprz
Składniki