Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie placuszki są bardzo smaczne, delikatne w smaku i pożywne. Są fajną propozycją dla dzieci i dorosłych. Można je podać z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, jogurtem czy śmietaną, z czekoladą, syropem klonowym - jak kto woli. Placuszki są najlepsze na gorąco, ale na zimno też fajnie smakują. Robi się je bardzo szybko, smaży się je też błyskawicznie
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 33
Składniki
Serek wiejski przełożyłam do miski i rozgniotłam trochę widelcem. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do serka, a białka do oddzielnej miseczki. Do miski z serkiem wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy i wlałam mleko. Mikserem zmiksowałam krótko składniki do ich połączenia. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie delikatnie wmieszałam do ciasta. Na patelni naleśnikowej rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz, po jednej łyżce na placek. Placuszki trochę puchną w trakcie smażenia. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na ręcznik papierowy żeby trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem placuszki oprószyłam cukrem pudrem. Dodatkowo podałam je z kwaskowatym dżemem domowym z czerwonej porzeczki. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 placuszków.