Placki z kalarepy

Placki z kalarepy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Mega smaczne placuszki z kalarepy i młodych listków botwinki z czerwonymi łodyżkami. Robi się je szybko, ale jeszcze szybciej giną ze stołu.

Składniki

  • kalarepa 175 g ( po obraniu )
  • młode listki i łodygi botwinki 50 g
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1 duże jajko
  • 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
  • czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
  • sól, pieprz
  • kiełki

Przygotowanie

  1. Kalarepę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Sok który puści odlewamy. Wypłukaną botwinkę lekko siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
    Podsmażoną botwinkę dodajemy do odciśniętej kalarepy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i przyprawiamy.

  2. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony.
    Podajemy z kiełkami.

Składniki
  • kalarepa 175 g ( po obraniu )
  • młode listki i łodygi botwinki 50 g
  • 1/4 średniej cebuli
  • 1 duże jajko
  • 1 raczej płaska łyżka mąki pszennej
  • czosnek staropolski 1/2 łyzeczki
  • sól, pieprz
  • kiełki
Składniki