Placki owsiano-bananowe

Placki owsiano-bananowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Puszyste, delikatne i przepyszne placuszki stworzone z trzech podstawowych składników. Bez dodatku mąki, cukru, mleka i proszku do pieczenia. Zajadają się nimi nawet ci, którzy nie znoszą płatków owsianych w innej postaci. Pysznie smakują z dodatkiem dżemu lub powideł śliwkowych. Można podać je także z jogurtem i świeżymi owocami.

Składniki

  • Banany - 2 sztuki
  • Płatki owsiane - 2/3 szklanki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek i blendujemy razem z bananami i płatkami owsianymi -do połączenia składników i lekkiego rozdrobnienia płatków. Odstawiamy masę na 15 minut.

  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą.

  3. Placki nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia, delikatnie obracając na drugą stronę. Z podanych składników można usmażyłam 14 niedużych placuszków.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 01 czerwca
Swietne skladniki, samo pyszne zdrowie!
Annuar 04 sierpnia
Czy ma znaczenie, czy użyjemy płatków owsianych górskich czy błyskawicznych ?(które są lekko rozdrobnione)
Składniki
  • Banany - 2 sztuki
  • Płatki owsiane - 2/3 szklanki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia
Składniki