Placki jogurtowe

Placki jogurtowe
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo puszyste i delikatne placki na jogurcie naturalnym i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do oprószenia
  • masło lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Jogurt przełożyłam do miseczki. Wbiłam do niego jajko i wymieszałam trzepaczką do połączenia. Dodałam jeszcze olej i cukier waniliowy i ponownie krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam ją do masy jajeczno - jogurtowej. Wszystko jeszcze raz wymieszałam łyżką, ale też tylko do połączenia składników. Długie mieszanie powoduje, że placki tracą puszystość. Ciasto wychodzi dość gęste. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i łyżką wyłożyłam porcje ciasta, lekko je rozprowadzając na patelni, aby uformować placuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków.

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 09 stycznia
Pyszności :)
WanilioweImprowizacje 09 stycznia
:-)
Składniki
  • 125g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do oprószenia
  • masło lub olej do smażenia
Składniki