Placki drożdżowe z mięsem

Przepis dnia 2021-05-01
Placki drożdżowe z mięsem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Smażone placki drożdżowe z pysznym nadzieniem mięsnym. U mnie to dobrej jakości krucha chuda kiełbasa, ser żółty i szczypiorek.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g + szczypta cukru
  • letnie mleko ok. 190 ml
  • olej 60 ml
  • 2 żółtka
  • szczypta soli, majeranek
  • Nadzienie: 350 g kruchej chudej kiełbasy ( lub dobrej szynki )
  • 100 g sera żółtego mierzwionego
  • garść szczypiorku
  • ew. sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wychodzi ok. 8 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych.
    Ciasto.
    Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek i kruszymy tam drożdże.
    Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka.
    Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ).
    Nadzienie.
    W tym czasie obieramy kiełbasę ze skórki i rozdrabniamy w malakserze razem z serem .
    Dodajemy szczypiorek.

  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków , 8 większych i 8 nieco mniejszych.
    Większy i potem mniejszy kawałek wałkujemy na okrąg ok. 0,5 cm grubości.
    Na większym kawałku rozkładamy nadzienie, pomijając boki.
    Przykrywamy go mniejszym kawałkiem i łączymy ciasta zawijając boki większego na mniejszy.

  3. Miejsce łączenia dobrze przyklepujemy i jeszcze raz delikatnie wałkujemy oba ciasta z nadzieniem.
    Placki smażymy na rozgrzanym oleju pod pokrywką po 3-4 minuty z każdej strony.
    Po nałożeni placków zmniejszamy ogień.

  4. Od razu zróbcie więcej, bo będziecie się bić o te placuszki.

Komentarze do przepisu (7)

SprytnaChochla 22 kwietnia
Świetne!
Nevermore 22 kwietnia
Super, pyszności :) Na pewno do zrobienia.
Dariusz-D 22 kwietnia
Jeśli z mięsem , to absolutnie dla mnie:-)
Pasowałby do nich np. sos grzybowy...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g + szczypta cukru
  • letnie mleko ok. 190 ml
  • olej 60 ml
  • 2 żółtka
  • szczypta soli, majeranek
  • Nadzienie: 350 g kruchej chudej kiełbasy ( lub dobrej szynki )
  • 100 g sera żółtego mierzwionego
  • garść szczypiorku
  • ew. sól, pieprz do smaku
Składniki