Pizzerinki na rukoli zero waste

Przepis dnia 2021-01-25
Pizzerinki na rukoli zero waste
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Przepyszna wersja mini pizzy z serem i parówkami w mniejszym formacie. Pizzerinki to doskonały sposób na sprzątanie lodówki, u mnie dzisiaj resztki parówek i rukola.

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • ciepła woda 125 ml
  • olej 4 łyżki
  • drożdże 13 g
  • zioła : oregano i tymianek, szczypta cukru, sól
  • 2 -3 parówki
  • mozzarella 170 g
  • rukola 2 garście ok.40 g
  • Ketchup

Przygotowanie

  1. Wychodzi sporych 6 sztuk.

    Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże, cukier, trochę ciepłej wody. Poczekaj kilka minut aż drożdże lekko podrosną. Wtedy dodaj resztę wody, oliwę, zioła i sól.
    Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i wyrabiaj kilka minut. Zagniecione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
    Z parówek zdejmij osłonki i wyparz kilka minut w gorącej wodzie.
    Potem pokrój w plasterki a część z nich w cieniutkie paseczki.
    Wyrośnięte ciasto podziel go na 6 równych porcji.
    Z każdej uformuj kulę i rozwałkuj lub rozpłaszcz ją na cienki placek. Na każdy placek nakładaj plasterki parówek i starty ser.
    Część sera zostaw do posypania bułek.
    Podnieś boki do góry, uformuj bułeczki i przenieś je na blaszkę z papierem.
    Bułeczki przykryj i odstaw na 10 minut.
    Rozgrzej piekarnik do 190 C.
    Bułki przed pieczeniem posmaruj ketchupem i posyp cieniutkimi paseczkami parówek.

  2. Piecz bułki około 25 minut.
    Na dwie minuty przed końcem pieczenia bułki posyp pozostałym serem.
    Pizzerinki podajemy z rukolą.

Komentarze do przepisu (7)

Jakie apetyczne pizzerinki, pycha!
Nevermore 07 stycznia
BAJKA, takie porządki to ja lubię i nic oprócz papieru nie ląduje w śmietniku :)
KulinarnaChwila 08 stycznia
Pyszoności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 300 g
  • ciepła woda 125 ml
  • olej 4 łyżki
  • drożdże 13 g
  • zioła : oregano i tymianek, szczypta cukru, sól
  • 2 -3 parówki
  • mozzarella 170 g
  • rukola 2 garście ok.40 g
  • Ketchup
Składniki