Pierogi z fetą i szpinakiem

Pierogi z fetą i szpinakiem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Pierogi ze szpinakiem i serem feta. Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 150 g
  • ciepła woda ok.80 ml
  • szczypta soli
  • olej 1 łyżeczka
  • Nadzienie: ser typu feta 230 g
  • świeży szpinak 100 g
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie


  1. Nadzienie.
    Szpinak oczyścić.
    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
    Na patelni smażymy czosnek, szalotki, następnie dodajemy szpinak . Smażymy kilka minut,, do momentu, kiedy szpinak zmięknie.
    Przestudzony szpinak dodajemy do sera i wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem.

  2. Ciasto.
    Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
    Gotowe schowamy do torebki foliowej, odkładamy na 10 minut.

    Ciasto pierogowe wałkujemy na cienkie placki, wykrawamy małe okrągłe kształty, nakładamy farsz i zwijamy klasyczne pierogi.
    Gotowe pierogi wkładamy do osolonego wrzątku, po wypłynięciu zmniejszamy płomień i gotujemy 3-4 minuty.

Komentarze do przepisu (1)

Jakie smaczne pierozki!
Składniki
  • Ciasto: mąka pszenna 150 g
  • ciepła woda ok.80 ml
  • szczypta soli
  • olej 1 łyżeczka
  • Nadzienie: ser typu feta 230 g
  • świeży szpinak 100 g
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • olej do smażenia
Składniki