Wychodzi kilkadziesiąt pierogów. Porcja dla 3-4 osób.
Farsz.
Warzywa obieramy, seler kroimy w plastry, marchewki w ćwiartki.
Czosnek możemy obrać z łupiny lub nie, potem też dobrze wychodzi z łupiny.
Wszystkie warzywa przekładamy na dużą blachę z papierem, polewamy obficie olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, mieszamy najlepiej rękoma.
Blachę wkładamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 30 minut.
Po 20 minutach możemy obrócić warzywa na drugą stronę.
Warzywa studzimy i rozdrabniamy, mogą zostać małe kawałki w całości.
Ciasto.
Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut.
Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wykrawać kółka i na każde nakładać porcję farszu.
Ciasto zebrać na okrągło w harmonijkę lekko unieść i zlepiać brzegi pierogów.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, na małym ogniu, ok. 2-3 minut od wypłynięcia.
Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.
Komentarze do przepisu (11)
*Przejdziesz do wersji klasycznej