Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi z pieczonych warzyw. To danie zadowoli podniebienia wszystkich miłośników warzyw. Wyniki badań wykazują, że dodawanie rozmarynu i oregano do potraw, może okazać się naturalnym sposobem walki z cukrzycą.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 74
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 158
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 420
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 260
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 74
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 158
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 420
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 260
Składniki
Wychodzi kilkadziesiąt pierogów. Porcja dla 3-4 osób. Farsz. Warzywa obieramy, seler kroimy w plastry, marchewki w ćwiartki. Czosnek możemy obrać z łupiny lub nie, potem też dobrze wychodzi z łupiny. Wszystkie warzywa przekładamy na dużą blachę z papierem, polewamy obficie olejem, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła, mieszamy najlepiej rękoma. Blachę wkładamy do piekarnika o temperaturze 190 stopni na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy obrócić warzywa na drugą stronę. Warzywa studzimy i rozdrabniamy, mogą zostać małe kawałki w całości.
Ciasto. Do miski z mąką dodajemy sól, olej i ciepłą wodę, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Z ciastem łatwo się pracuje i nie rwie się. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wykrawać kółka i na każde nakładać porcję farszu. Ciasto zebrać na okrągło w harmonijkę lekko unieść i zlepiać brzegi pierogów.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, na małym ogniu, ok. 2-3 minut od wypłynięcia. Pierogi podaję z podsmażoną cebulką.