Pieczeń świąteczna z jajkiem i białą kiełbasą

Pieczeń świąteczna z jajkiem i białą kiełbasą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Zainspirowana przepisem Kalina11 postanowiłam przygotować pieczeń z mięsa mielonego z białą kiełbasą i jajkiem. Co prawda w nazwie użyłam słowa świąteczna, ale możecie ją upiec o każdej porze roku na każdą okazję a także bez okazji ;) Smaczna i ładnie się prezentuje na stole :)

Składniki

  • mięso mielone z łopatki 1.20 kg
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól; pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka; czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • białe kiełbaski (cienkie) 4 sztuki
  • jajka 6 sztuk
  • dodatkowo:
  • czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • margaryna do posmarowania formy 1 łyżka
  • bułka tarta do wysypania formy 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Cztery jajka gotujemy na twardo.*

    Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Mięso przekładamy do miski, dodajemy czosnek, cebulę, bułkę tartą, przyprawy. Wbijamy dwa surowe jajka. Całość wyrabiamy dłonią do momentu uzyskania jednolitej masy.

    Teraz przygotowujemy formę na pieczeń (u mnie keksówka o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm.
    Margarynę rozpuszczamy w rondelku, przy użyciu silikonowego pędzelka natłuszczamy foremkę, następnie oprószamy bułką tartą.

    Do tak przygotowanej formy wykładamy połowę mięsnej masy. Następnie przez środek blaszki, jedno za drugim układamy całe, obrane jajka.
    Po bokach układamy białe kiełbaski (po dwie z każdej strony). Wszystko przykrywamy pozostałą częścią mięsa, które rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Wierzch pieczeni posypujemy mieloną czerwoną papryką.

  2. Mięso wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni, pieczemy 90 minut.
    Gotową pieczeń, jeżeli zamierzamy ją podać na ciepło, kroimy na plastry o grubości 2- 3 cm. Natomiast na kanapki kroimy na plasterki o grubości 0.5 cm.

    *Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

Docherro 29 kwietnia 2019
Musiała bosko smakować:)
SlodkoSlodka83 30 kwietnia 2019
Przepyszna :-)
Futka 03 maja 2019
Doskonała pieczeń! :) Prezentuje się bardzo smakowicie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone z łopatki 1.20 kg
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • sól; pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżeczka; czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • białe kiełbaski (cienkie) 4 sztuki
  • jajka 6 sztuk
  • dodatkowo:
  • czerwona papryka w proszku (słodka) 1 łyżeczka
  • margaryna do posmarowania formy 1 łyżka
  • bułka tarta do wysypania formy 2 łyżki
Składniki