Pesto z jarmużu z jajecznicą

Pesto z jarmużu z jajecznicą
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bibimini
Coraz więcej osób sięga po jarmuż, jest on i moim ulubieńcem. Nie bez powodu nazywany jest królem warzyw! Jest bogatym źródłem żelaza, wapnia, witamin. Szczególnie A, C i K. Polecany jest również podczas oczyszczania organizmu, dzięki temu że zawiera chlorofil, błonnik i siarkę jest idealny przy detoksie wątroby. Najczęściej przyrządzamy z nim smoothie i koktajle, jest to też najłatwiejsze jego użycie. Sama pijam takie często. Teraz jednak, gdy jest na niego sezon i coraz częściej możemy kupić świeży jarmuż na lokalnych bazarkach, polecam Wam włączyć go do swojej, nawet codziennej diety. Prostym sposobem na wykorzystanie liści jarmużu jest zrobienie z niego pesto. A pesto możemy już używać do czego tylko będziemy chcieli. Popularnie z makaronem, jako smarowidło, dodatek do mięs, ryb czy gotowanych warzyw... lub tak jak ja dzisiaj z jajecznicą na śniadanie.

Składniki

  • Pesto:
  • 1 pęczek jarmużu (same liście, łodygi są twarde i ciężkostrawne)
  • 2 gałązki szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • pieprz do smaku
  • Jajecznica (porcja dla 1 osoby):
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżka pesto
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • 3-4 łyżki zielonego groszku ugotowanego na parze

Przygotowanie

  1. Jarmuż gotujemy na parze przez około 3-4 minuty. Następnie blendujemy go z resztą składników do powstania jednolitej masy. Pesto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić pod warstwą oleju.

  2. Na roztopione masło wbijamy jajka. Mieszamy, gdy zaczną się ścinać delikatnie przekładamy je na drugą stronę. Po chwili dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Po około minucie zdejmujemy patelnię z palnika ale jajecznicę jeszcze na niej zostawiamy. Po chwili delikatnie mieszamy i sprawdzamy, czy jest odpowiednio usmażona. Podajemy z ulubionymi warzywami, np. zielonym groszkiem.

    Smacznego :)

Składniki
  • Pesto:
  • 1 pęczek jarmużu (same liście, łodygi są twarde i ciężkostrawne)
  • 2 gałązki szczypioru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • pieprz do smaku
  • Jajecznica (porcja dla 1 osoby):
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżka pesto
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • 3-4 łyżki zielonego groszku ugotowanego na parze
Składniki