Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste supełki z siemieniem lnianym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Zdrowe, smaczne bułeczki-supełki...czegóż chcieć więcej na śniadanie? :)

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 250 g
  • mąka pełnoziarnista orkiszowa 150 g
  • mąka żytnia typ 2000 60 g
  • otręby żytnie 3 łyżki
  • woda letnia 350 ml
  • drożdże świeże 15 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i zlać wodą, pozostawić na kilka minut. W misce wymieszać ze sobą wszystkie 3 mąki i sól. Do rozpuszczonych drożdży wsypać mąki i wymieszać. Następnie dodać oliwę i siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Po upływie 75 min. ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Z każdej zrobić wałek i "zawiązać supełek". Przełożyć na blachę i pozostawić na kwadrans do napuszenia.

  3. Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Składniki
  • mąka pszenna typ 650 250 g
  • mąka pełnoziarnista orkiszowa 150 g
  • mąka żytnia typ 2000 60 g
  • otręby żytnie 3 łyżki
  • woda letnia 350 ml
  • drożdże świeże 15 g
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • siemię lniane 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka
Składniki