Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tym razem pokusiłem się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 cebule średniej wielkości
  • łyżeczka tymianku
  • 200 g gęsiego smalcu
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy.

  2. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.

  3. Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.

  4. Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).

  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  6. Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze do przepisu (9)

Futka 22 stycznia 2015
Wyśmienity pasztet! Idealny :)
monikagotuje 22 stycznia 2015
pyszny pasztet:)
Joanna116 22 stycznia 2015
Pasztet wygląda bardzo smacznie i z pewnością wypróbuję Twój przepis :-).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 3 cebule średniej wielkości
  • łyżeczka tymianku
  • 200 g gęsiego smalcu
  • sól ,pieprz
Składniki