Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Bardzo łatwy w wykonaniu i smaczny.

Składniki

  • Soczewica zielona 30 dag to na małą foremkę
  • Jajo kurze 2 szt
  • bułka tarta do masy i obsypania foremki
  • Cebula spora
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy u mnie gesi smalec
  • sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Czosnek 2-3 ząbki

Przygotowanie

  1. Ugotowałam soczewicę bez namaczania, 25 minut spokojnie wystarczy. Zmieliłam ją, jeśli masa jest sucha można dodać wody z gotowania soczewicy.

    Do masy dodałam przesmażoną cebulkę, przyprawy, zmiażdżony czosnek.

    Spróbowałam smaku masy i ją porządnie wymieszałam.

  2. Dodałam jaja, trochę bułki i jeszcze raz wyrobiłam masę.
    Włożyłam ją do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką.

    Zapiekałam 40- 45 minut w 180 stopniach.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (21)

kuchmariola63 21 października 2019
Ciekawy przepis. Muszę zrobić, ale dodam kilka pieczarek :)
Pieprzyczfantazja 21 października 2019
do soczewicy zabieram się jak pies do jeża :D kusisz mnie tym pomysłem :D Może w końcu zdecyduję coś z niej... Czytaj całość »
do soczewicy zabieram się jak pies do jeża :D kusisz mnie tym pomysłem :D Może w końcu zdecyduję coś z niej zrobić :)
Maudie 21 października 2019
Kocham soczewicę a Twój pasztecik to coś dla mnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Soczewica zielona 30 dag to na małą foremkę
  • Jajo kurze 2 szt
  • bułka tarta do masy i obsypania foremki
  • Cebula spora
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania formy u mnie gesi smalec
  • sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Czosnek 2-3 ząbki
Składniki