Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki.

Składniki

  • 1 pierś z kaczki
  • 2 udka z kaczki
  • ½ boczku surowego
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 1 bułka zwykła
  • 20 g śliwek suszonych
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  1. 1. Mięso z kaczki, wątróbkę oraz boczek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
    2. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, rosołem zalewamy bułkę i moczymy. Mięso oraz bułkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
    3. Po zmieleniu do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Dokładanie mieszamy i przekładamy do foremek.
    4. Pieczemy 35 minut w 180°C.

  2. 5. Pasztet po upieczeniu studzimy.
    6. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 01 lutego
Na bogato ten pasztet.
Z pewnością pycha :-)
Nevermore 01 lutego
Super :) Pasztet ze śliwką zawsze u nas szybko znika, czasem nawet bez pieczywa ;)
KulinarnaChwila 02 lutego
nie wiedziałam że kaczkę lubisz??? musiałam coś wymyślić żeby Ci kości wyjąć :)))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 pierś z kaczki
  • 2 udka z kaczki
  • ½ boczku surowego
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 1 bułka zwykła
  • 20 g śliwek suszonych
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
Składniki