Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki.

Składniki

  • 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
  • 100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
  • 100 g serc drobiowych (z kaczki)
  • 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
  • cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 bułki wrocławskie
  • 750 ml mleka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 150 g surowego boczku
  • por (biała część)
  • mały seler
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki , podroby i dusimy do miękkości . Studzimy ,mieszamy z odciśniętymi ( nie do końca) bułkami ,skórką z cytryny , doprawiamy solą i pieprzem .
    Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Komentarze do przepisu (5)

lidka5x5 10 listopada 2014
Kupuję czasami pasztet z kaczki, ale swojej roboty o niebo jest lepszy.A ta skórka urumieniona?... najlepsza:)))
Jola73 10 listopada 2014
no i już wiem co mam zrobić z tą kaczka co mi leży w zamrażarce :) dzieki :)
Konto usunięte 10 listopada 2014
Mnie leżą trzy kaczki :).A pasztet wygląda niesamowicie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą)
  • 100 g żołądków drobiowych (z kaczki)
  • 100 g serc drobiowych (z kaczki)
  • 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki)
  • cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 bułki wrocławskie
  • 750 ml mleka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 150 g surowego boczku
  • por (biała część)
  • mały seler
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
Składniki