Pasztet z fasoli z żurawiną

Pasztet z fasoli z żurawiną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo to, co wyszło, jest tak pyszne, że nie sposób tego opisać ???? Pasztet jest wegański, ale mięsożercy przynajmniej raz w życiu powinni spróbować przygotować pasztet z fasoli a zaręczam, że częściej będą wracać do niego, niż do zwykłego pasztetu mięsnego. Przygotowany przez mnie pasztet świetnie się smaruje, jest bardzo dobrze przyprawiony, aromatyczny i wpisuje się w dietę zimową.

Składniki

  • Fasola biała ugotowana lub z zalewy 250g
  • Cebula 100g
  • Olej rzepakowy 60g
  • Tahini 60g
  • Płatki owsiane 45g
  • Żurawina 30g
  • Oliwki 15g

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju rzepakowym z przyprawami: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Fasolę odsączamy z zalewy lub odcedzamy z gotowania, przekładamy do miski, blendujemy z podsmażoną cebulą (przyprawy wyjmujemy przed blendowaniem), tahini, płatkami owsianymi i przyprawami (pieprz ziołowy, papryka wędzona, ostra, majeranek, cząber, sól). Po zblendowaniu dodajemy żurawinę, mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do foremki, układamy na wierzchu oliwki (u mnie akurat na połówce pasztetu), pieczemy ok. 30 minut w 200st. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego

Komentarze do przepisu (6)

szpileczkiibabeczkiblog 17 stycznia 2020
Ciekawa pasta ;)
Kulinarne_Kombinacje 17 stycznia 2020
Uwielbiam fasolę w każdej postaci, ale takiej jeszcze nie próbowałam...Mniam!
julio18 01 marca 2020
To nie jest pasztet, to jest pasta. W pasztecie MUSI być jakiś rodzaj mięsa.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Fasola biała ugotowana lub z zalewy 250g
  • Cebula 100g
  • Olej rzepakowy 60g
  • Tahini 60g
  • Płatki owsiane 45g
  • Żurawina 30g
  • Oliwki 15g
Składniki