Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Pasztet dobrze się rozsmarowuje na pieczywie. Doskonale smakuje z pomidorem lub ogórkiem.

Składniki

  • ciecierzyca 30 dag
  • marchew 50 dag
  • jajka 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • żółty ser 25 dag
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem połowy łyżki masła. Odcedzić i wystudzić.
    Marchew również ugotować w osolonej wodzie. Obrać i wystudzić.

  2. Ciecierzycę i marchew zmiksować blenderem.

  3. Dodać jajka, połowę startego na cienkie oczka sera żółtego, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy oraz pół łyżki masła. Dokładnie zmiksować.
    Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.

  4. Na wierzch posypać resztę sera.

  5. Piec około 20 minut w 170 st.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 29 marca 2017
Ale fajny pomysł...na pewno pyszny:)
Futka 30 marca 2017
Wspaniały i bardzo smakowity pasztet :)
Składniki
  • ciecierzyca 30 dag
  • marchew 50 dag
  • jajka 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • żółty ser 25 dag
  • sól
  • pieprz
Składniki