Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie dania na naszym stole to rzadkość ale pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej robimy co dwa tygodnie. Doskonały dodatek do świeżego chleba.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Zieloną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją ze szczyptą soli do miękkości. Można skorzystać z szybkowara. Na tą ilośc soczewicy wystarczy 9 minut i to bez moczenia. Ugotowaną soczewicę odcedzamy.
Marchew i pietruszkę obieramy. Kroimy na większe kawałki lub paski. Wykładamy warzywa na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Kropimy olejem, odrobinę solimy i przyprawiamy pieprzem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Pieczenie warzyw wydobędzie z nich wszystkie oleje eteryczne, które spowodują, że pasztet nabierze zupełnie innego wymiaru.
Gotujemy kaszę gryczaną (w szybkowarze to 9 minut). Jeśli mamy szybkowar to i kaszę, i soczewicę można ugotować jednocześnie. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Raczej podsmażamy niż dusimy całość.
Wszystkie gotowe składniki na pasztet mielimy w malakserze dodając dwie łyżki rzepakowego oleju. Masę wykładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem roślinnym i pieczemy bez przykrycia 45-55 minut w 180 stopniach. Zapraszamy na nasz blog po inne zdrowe i domowe przepisy. Także na diabelską maszynę: Thermomix Link pod wpisem. pozdrawiamy