Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Idealny na kanapki!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowałam golonkę z indyka z serduszkami i żołądkami i warzywami bulionowymi- 1,5 h. Bulion chciałam wykorzystać jako bazę zupy. Wątróbkę można też ugotować ale wtedy bulion ma słodkawy smak i nie jest klarowny.
    Wątróbkę usmażyłam z pokrojoną cebulą.

  2. Mięso przepuściłam przez cienkie oczko. Doprawiłam solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Użyłam tez gotowanej marchewki i cebuli.

  3. Dodałam żółtka i kaszę manną dla spoistości. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać bulionu.

  4. Białka ubiłam i delikatnie wmieszałam do masy.
    Masę wyłożyłam do blaszki keksowej wysmarowanej gęsim smalcem i wysypanej bułką tartą.
    Na wierzchu zrobiłam wzorek widelcem- zrobi się chrupka skórka.
    piekłam 45- 50 minut w 180 C.

  5. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

kucharka-amatorka 21 stycznia
Jesteś mistrzynią kuchni.
Dariusz-D 22 stycznia
Piękny pasztet.
Serdecznie gratuluje :-)
KulinarnaChwila 22 stycznia
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki