Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Pyszna, zdrowa pasta do pieczywa. Pestki słonecznika to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. Zawierają również cenne pierwiastki - żelazo, potas, cynk i selen. Dzięki nim zapewnisz sobie lepszy sen, silniejszy organizm, lepszą pracę serca, piękne kości i zęby, a także unikniesz obniżenia nastroju. Żelazo jest bardzo ważne szczególnie dla kobiet, narażonych w większym stopniu na niedokrwistość. Ziarna słonecznika to również witaminy, w szczególności E, a także A i D, czyli antyoksydanty, dobry wzrok, mocne kości i piękna cera :)

Składniki

  • nasiona słonecznika 1 szkl. (moczone w wodzie całą noc)
  • suszone pomidory 3
  • pasta pomidorowa 1 łyzka
  • świeża bazylia garść
  • sok z cytryny 2 łyzki
  • woda 2-4 łyzki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Nasiona słonecznika należy odcedzić z wody, w której się moczyły. Przepłukać na sicie.
    Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Listki bazylii pokroić w paseczki.
    Wszystkie składniki pasty wrzucić do dzbanka blendera: słonecznik, suszone pomidory, pasta pomidorowa, liście bazylii, sok z cytryny. Zblendować na dosyć głądką masę.Następnie wolnym strumieniem dolewać wodę (ilość zależy od konsystencji masy) aż powstanie gładka, kremowa masa (u mnie były lekko wyczuwalne ziarna słonecznika)
    Na koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczka. Przechowywac w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy składniki się "przegryzą". Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Futka 14 marca 2016
Świetna i bardzo smaczna pasta :)
GREGORHSPEED 14 marca 2016
Smaczna <3
sereberko80 14 marca 2016
dziękuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • nasiona słonecznika 1 szkl. (moczone w wodzie całą noc)
  • suszone pomidory 3
  • pasta pomidorowa 1 łyzka
  • świeża bazylia garść
  • sok z cytryny 2 łyzki
  • woda 2-4 łyzki
  • sól, pieprz
Składniki