Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ten przysmak chyba zna każdy! Pasta z makreli to klasyk, który z pewnością gości w wielu domach, w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Mnie wyjątkowo kojarzy się z dzieciństwem, gdyż w czasach PRL-u ta popularna pasta królowała na stołach większości polaków pod nazwą awanturka. Przygotowywano ją na bazie wędzonej ryby, najczęściej makreli bądź szprotek, z dodatkiem twarogu. Niezapomniana klasyka, która wyjątkowo smakuje do dziś. Dziś pasta z makreli w nowej, pysznej odsłonie! Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe! To zdrowa, pożywna i sycąca propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. W towarzystwie chrupiącego pieczywa smakuje naprawdę wyjątkowo. Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 cebula czerwona
  • Sos
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
  • sól **

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi kawałkami, usuwając dokładnie pozostałe ości. Rybę przekładamy do miseczki z jajkami. Ogórki oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę (ogórki można delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody). Warzywa dodajemy do pozostałych składników.

    Sos

    W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej pasty. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Gotowe. Pastę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapach ryby nie przechodził na inne produkty w lodówce.

  2. Odnośniki

    * można zastąpić majonezem
    ** opcjonalnie. Ja soli nie dodawałam, bowiem ogórki, jak i makrela są dość słone

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 30 września
super:)
Futka 04 października
Pyszna i pożywna pasta - mniam! <3
Jagodzianka17 13 października
dziękuję
Składniki
  • 1 duża wędzona makrela
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kwaszone
  • 1 cebula czerwona
  • Sos
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
  • sól **
Składniki