Pasta z twarogu, szynki i chrzanu

Pasta z twarogu, szynki i chrzanu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Cudowne połączenie smaków: kwaskowość twarogu, delikatność szynki i charakterny chrzan. Wszystko to razem daje świetny efekt smakowy :) Znakomicie nadaje się na kolacje czy też śniadania. Dobrym dodatkiem do kanapek z tą pastą będzie jako na twardo, rzodkiewka czy pomidorek koktajlowy. Nie zapomniejcie również dodać czegoś zielonego: rukoli, sałaty czy roszponki.

Składniki

  • chudy twaróg 100 g
  • szynka gotowana z indyka 150 g
  • jogurt naturalny lub śmietana 1 łyżka
  • chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Twaróg dokładnie rozcieramy łyżką lub miksujemy blenderem. Szynke ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do sera i dokładnie rozcieramy na gładka pastę, dodajemy jogurt lub śmietnę, chrzan, szczyptę cukru, solimy i pieprzymy wg. uznania, dokładnie wszystko jeszcze raz mieszamy.

    Dodatek chrzanu jest tu indywidualną sprawą. Ja wolę, aby w paście była lekko wyczuwalna nuta chrzanu, wy możecie dodać więcej, jeżeli lubicie wyrażne pasty. Trzeba pamiętać, że chrzan chrzanowi nie równy, więc przed dodaniem zalecam sprawdzić stopień ostrości.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 28 stycznia
Świetna pasta!
Docherro 28 stycznia
Coś dla mnie,pyszna pasta:)
Składniki
  • chudy twaróg 100 g
  • szynka gotowana z indyka 150 g
  • jogurt naturalny lub śmietana 1 łyżka
  • chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku
Składniki