Pasta z soczewicy, marchewki i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy, marchewki i suszonych pomidorów
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: lucy_na
Smaczna i zdrowa pasta do pieczywa.

Składniki

  • soczewica czerowna - pół szklanki (szklanka o poj. 250 ml)
  • 1 duża marchewka
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • czarnuszka

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, pokroić w paski i upiec w piekarniku z dodatkiem ząbka czosnku (np. przy okazji przyrządzania pieczonych warzyw). Można również przyrządzić ją na patelni. Soczewicę przepłukać na sicie i ugotować do miękkości w 3/4 szklanki wody (nie solić). W razie potrzeby dolać wody do gotowania. Odparować całą wodę z soczewicy.

  2. Lekko przestudzoną soczewicę, upieczoną marchewkę z czosnkiem, suszone pomidory wraz z łyżką oleju z zalewy, przyprawy oraz sok z cytryny zblendować na gładką masę (ja kończę blendowanie gdy są jeszcze widoczne kawałki suszonych pomidorów ). Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  3. Podawać z razowym chlebkiem, posypane czarnuszką. Można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Smacznego!!!

Składniki
  • soczewica czerowna - pół szklanki (szklanka o poj. 250 ml)
  • 1 duża marchewka
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • czarnuszka
Składniki