Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki

Pasta z sera żółtego i jajek – na kanapki
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Przepyszna pasta na kanapki i bułki, aromatyczna, lekko pikantna, zdecydowanie i porządnie przyprawiona, naprawdę wspaniała!

Składniki

  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy (dla urozmaicenia można czasem użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • posiekana zielenina - garść
  • łyżeczka kurkumy dla pięknego, słonecznego koloru i właściwości przeciwzapalnych

Przygotowanie

  1. Dowolny żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki albo wykorzystać resztkę wcześniej utartego sera. Jajka obrać ze skorupek i również zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem w misce.

  2. Jajka i ser najpierw wymieszać z miękkim masłem, a następnie dodać majonez, musztardę, kurkumę, pieprz i sól oraz posiekaną zieleninę. Zielenina to do wyboru: szczypiorek, natka pietruszki, koperek, liście rzodkiewek, młoda nać marchewki albo jakieś dzikie zielska – listki krwawnika, gwiazdnica, posiekana drobno pokrzywa, listki mniszka, babka, żółtlica… co kto lubi i do czego ma dostęp – zielone musi być, i to sporo!

  3. Wymieszać wszystko dokładnie. Gotową pastę podawać do chleba zwykłego lub bezglutenowego, bułek, krakersów. Można ją jeszcze doprawić odrobiną słodkiej mielonej papryki, a musztardę za każdym razem dodawać inną – to takie niewielkie poletko do eksperymentów. Warto dodatkowo posypać gotową kanapkę sporą ilością zieleniny. Próbujcie i smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

kasia-p 27 stycznia 2017
Fajna pasta. Nie próbowałam takiej. Warto zrobić :)
Docherro 27 stycznia 2017
Pyszna pasta,lubię takie:)
jolwicz 27 stycznia 2017
No musi być super. Zabieram do siebie i muszę jak najszybciej taką sobie zrobić
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki musztardy (dla urozmaicenia można czasem użyć musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • posiekana zielenina - garść
  • łyżeczka kurkumy dla pięknego, słonecznego koloru i właściwości przeciwzapalnych
Składniki