Pasta z makreli z puszki.

Pasta z makreli z puszki.
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Macie nadmiar makreli w oleju i nie wiecie co z niej zrobić ? Chętnie podam wam świetny pomysł na pastę do kanapek, taka pasta nigdy się nie przeje. Ja wymyślam co raz to inną i dzieciaki są bardzo zadowolone uwielbiają te pasty które zrobię a rybę samą z oleju nie bardzo chcą jeść.

Składniki

  • 1 cebula około 250 g,
  • 1 gęsie jajko lub 2 - 3 kurze (ugotowane na twardo),
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 6 puszek makreli w oleju po 170 g każda,
  • 5-6 łyżek majonezu,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.

Przygotowanie

  1. Do większej salaterki wkroić cebulę w drobną kostkę posolić ją i za pomocą ręki uciskając do puszczenia soków i zmiękczenia cebuli. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki kiszone oraz jajko ugotowane na twardo gęsie jak w moim przypadku lub kurze kto jakie woli.

  2. Jak już wyżej wymienione składniki są dodane do salaterki, dodać makrelę z puszki odlewając olej ( nie dodawać z olejem ). Wsypać pieprz czarny i całość rozgnieść widelcem łącząc ze sobą produkty w salaterce.

  3. Do wymieszanej pasty z resztą składników dodać majonez i nadal mieszając całość widelcem połączyć w jedną całość.

  4. Taka pasta to świetne rozwiązanie dla ryb w oleju które nie każdy lubi a z pasty domownicy będą zachwyceni. Kanapkę z taką pastą można podać z pomidorem, ogórkiem kiszonym czy z czym kto sobie życzy.

Składniki
  • 1 cebula około 250 g,
  • 1 gęsie jajko lub 2 - 3 kurze (ugotowane na twardo),
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone,
  • 6 puszek makreli w oleju po 170 g każda,
  • 5-6 łyżek majonezu,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Składniki