Pasta z ciecierzycy z czosnkiem

Pasta z ciecierzycy z czosnkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Aromatyczna wegańska pasta. Idealnie smakuje podana na grzankach z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

  • ciecierzyca 130 g
  • czosnek pieczony w oleju 5 ząbków
  • olej rzepakowy wielkopolski aromatyzowany czosnkiem 3 łyżki
  • sól
  • dodatkowo:
  • bagietka (mała) 1 sztuka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • świeża rukola 50 g
  • pomidorki koktajlowe 100 g

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnie osączamy, płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy. Stosunek ciecierzycy do wody to 1:4.
    Ciecierzycę należy gotować około 40 minut od zagotowania. Posolić na 10 minut przed odcedzeniem.

    Zimną ciecierzycę blendujemy z olejem i czosnkiem pieczonym. Podajemy na gorących grzankach z rukolą i pomidorami.

  2. Przygotowanie grzanek:
    Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy pokrojoną bagietkę i obsmażamy na rumiano.

    Smacznego.


    Uwaga:
    Przepis na czosnek w oleju i olej rzepakowy aromatyzowany czosnkiem znajdziecie u mnie na blogu.

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2017/11/czosnek-w-oleju-do-soika.html

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 26 listopada 2020
Pyszna i zdrowa :)
Futka 26 listopada 2020
Pyszne śniadanko :)
fafiatko 27 listopada 2020
Pysznie to wymyslilas! z pieczonym czosnkiem musi smakowac oblednie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciecierzyca 130 g
  • czosnek pieczony w oleju 5 ząbków
  • olej rzepakowy wielkopolski aromatyzowany czosnkiem 3 łyżki
  • sól
  • dodatkowo:
  • bagietka (mała) 1 sztuka
  • masło klarowane 2 łyżki
  • świeża rukola 50 g
  • pomidorki koktajlowe 100 g
Składniki