Pasta z ciecierzycy i orzechów

Pasta z ciecierzycy i orzechów
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Pasta zupełnie inna niż hummus, pomimo tego, że jej głównym składnikiem jest ciecierzyca. Idealna do chleba. Pasta z ciecierzycą i z orzechami laskowymi. Koniecznie ją wypróbujcie ;)

Składniki

  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych)
  • łyżka płynu z puszki po ciecierzycy
  • Oliwa z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy i mielimy. Następnie dorzucamy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płyn z ciecierzycy, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

    Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów.

    Smacznego ;)

Składniki
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych)
  • łyżka płynu z puszki po ciecierzycy
  • Oliwa z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Pieprz
  • Sól
Składniki