Pasta z awokado i szpinaku

Pasta z awokado i szpinaku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad.

Składniki

  • Awokado 1 szt.
  • Świerzy szpinak 2 garści
  • Czosnek 1 - 2 ząbki
  • Oliwa extra virgin 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Pestki słonecznika 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika wrzucić do blendera i rozdrobnić.

    Szpinak umyć, osuszyć i pokroić tak, aby były przecięte ogonki. Wrzucić do zmielonych pestek, dodać obrany i pokrojony czosnek i rozdrobnić. Ilość czosnku dopasować do swoich upodobań.

  2. Następnie dodać wyjęte ze skórki awokado, sok z cytryny, oliwę i rozdrabniać, aż otrzymamy odpowiadającą nam strukturę gęstej pasty. Pod koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

    Podawać z pieczywem lub z ugotowanym jeszcze ciepłym makaronem.

Komentarze do przepisu (2)

rosynka 25 września 2018
To jest PRZEPYSZNE!!!! Dzieki za fajny przepis.
Nemezja 26 września 2018
Proszę bardzo i zapraszam po więcej :)
Składniki
  • Awokado 1 szt.
  • Świerzy szpinak 2 garści
  • Czosnek 1 - 2 ząbki
  • Oliwa extra virgin 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Pestki słonecznika 2 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki