Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta pieczarkowa to świetna propozycja dla osób znudzonych monotonią kanapek z serem lub wędliną. To także ciekawy pomysł na urozmaicenie imprezowego menu. Pasta z pieczarek z dodatkiem kaszy jest oryginalna, smaczna, a przy tym pełna wartości odżywczych. Prosty wariant opisany poniżej możesz wzbogacić np. o 2-3 żółtka ugotowanych jajek albo kawałek startego parmezanu. Dzięki obecności kaszy pasta pieczarkowa ma taką konsystencję, że nie wymaga żadnego spoiwa. Jeśli jednak walory smakowe są dla ciebie ważniejsze od prozdrowotnych, możesz dodać do pasty odrobinę majonezu.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Składniki
Podpraż suchą kaszę w rondelku. Gdy zacznie pachnieć, przepłucz na sitku, włóż z powrotem do rondelka i zalej lekko osoloną wodą. Ugotuj do miękkości na wolnym ogniu.
Obierz pieczarki i bardzo drobno posiekaj. Równie drobno posiekaj obraną cebulę. Wymieszaj. Usmaż do miękkości na niewielkiej ilości masła klarowanego. W czasie smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połącz pieczarki i cebulę z kaszą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. Gotową pastę podawaj na grzankach lub świeżym pieczywie.