Pasta jajeczno-śledziowa, idealna na święta :-)

Pasta jajeczno-śledziowa, idealna na święta :-)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie. Do zrobienia pasty wykorzystałem śledzia po gdańsku, idealnie komponuje się z jajkiem i resztą składników. Pasta sprawdzi się na kanapkach bądź do faszerowania jajek czy warzyw. Ten smak was zachwyci, a i na świątecznym stole nie powinno jej zabraknąć. Smacznego :-)

Składniki

  • Jajak 4 szt.
  • Śledz po gdańsku 2 puszki.
  • Papryka czerwona kilka plasterków.
  • Por 8 cm. biała strona.
  • Kapary kilkanaście szt.
  • Musztarda 1 łyżeczka do herbaty.
  • Majonez 4 duże łużki.
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekładamy do dużej miski,
    dorzucamy śledzia odsączonego z oleju i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
    Następnie dorzucamy majonez z musztardą i pokrojone drobno warzywa z kaparami, całość mieszamy, pieprzymy i solimy do smaku. Pasta jest gotowa, można ją spożywać od razu, ale na drugi dzień przerobi się i będzie jeszcze lepsza. Przechowywać w lodówce pod przykryciem.
    Smacznego :-)

Składniki
  • Jajak 4 szt.
  • Śledz po gdańsku 2 puszki.
  • Papryka czerwona kilka plasterków.
  • Por 8 cm. biała strona.
  • Kapary kilkanaście szt.
  • Musztarda 1 łyżeczka do herbaty.
  • Majonez 4 duże łużki.
  • Sól i pieprz do smaku.
Składniki