Pasta jajeczno-sardynkowa

Pasta jajeczno-sardynkowa
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kathleen
Smaczne, kolorowe kanapkowe śniadanko lub przekąska nawet dla raczkujących w kuchni, takich jak ja:) Typowy "przegląd lodówki".

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo, 2 szt.
  • puszka sardynek w oleju, 1 szt.
  • Papryka czerwona, 1szt.
  • ogórek małosolny lub kiszony, 2 szt
  • puszka groszku, ok. 1/2
  • majonez lub gęsty jogurt (grecki), 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, ewentualnie papryka, wg uznania

Przygotowanie

  1. Rozdrobnić odsączone z oleju (ale bez przesady) sardynki. Dodać starte na tarce o grubych otworach jajka, pokrojoną drobno paprykę, pokrojone w drobną kostkę i odsączone ogórki oraz odsączony groszek. Dodać majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wg gustu. Dokładnie wymieszaną pastę wstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki się "przegryzły".

  2. Pastę nakładać na ulubione pieczywko i dekorować wg upodobań: plasterkiem ogórka, pomidora, itd.

  3. Proporcje składników oczywiście nie muszą być identyczne; w moim przypadku to było prawdziwe czyszczenie lodówki ze zjadliwych resztek. Gdybym mogła, dodałabym też łyżkę posiekanej drobno czerwonej cebuli lub szczypiorku

Składniki
  • jajka ugotowane na twardo, 2 szt.
  • puszka sardynek w oleju, 1 szt.
  • Papryka czerwona, 1szt.
  • ogórek małosolny lub kiszony, 2 szt
  • puszka groszku, ok. 1/2
  • majonez lub gęsty jogurt (grecki), 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, ewentualnie papryka, wg uznania
Składniki