Pasta jajeczna z ogórkiem

Pasta jajeczna z ogórkiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Pastę jajeczna pierwszy raz jadłam na kolonii, było to wieki temu. Posmakowała mi tak bardzo, że gdy wróciłam do domu, zażądałam od mamy takiej pasty. Zwykła, podstawowa wersja to jajka ugotowane na twardo, posiekane, utarte z odrobiną kwaśnej śmietany lub majonezu. Można ją modyfikować według własnego smaku i pomysłu. Poniżej wersja z ogórkiem konserwowym, którego akurat miałam pod ręką.

Składniki

  • jajka 2 sztuki
  • ogórek konserwowy 1 sztuka
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Jajka zalewamy wodą, solimy, gotujemy na twardo*. Ugotowane, zimne jajka kroimy bardzo drobno, lub mielimy w maszynce.
    Rozdrobnione ucieramy z majonezem, doprawiamy mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, całość dokładnie mieszamy.

    *Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenie, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką
    wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 18 stycznia 2015
uwielbiam....:)
Futka 18 stycznia 2015
Przepyszna pasta! Ach, te smaki dzieciństwa :)
aaasikkk 18 stycznia 2015
Takie proste a jakie dobre, prawda? :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajka 2 sztuki
  • ogórek konserwowy 1 sztuka
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki