1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x
2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę
3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego
4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie)
5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h)
7. Dodać przyprawy oraz słoninę
8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ
9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
10. Uformować parówki.
11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy.
2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C
Parzenie:
1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy
2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze do przepisu (2)