Parówki z szynki domowe (wędzone i parzone)

Parówki z szynki domowe (wędzone i parzone)
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.

Składniki

  • Mięso od szynki ok. 0,8-1 kg
  • Słonina ok. 200 g
  • Woda ok. 200-300 ml
  • Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz biały+czarny (1-2 łyżeczki)
  • Jelita baranie ok. 1 -1,5 szt. (ok. 4m /kg)

Przygotowanie

  1. 1. Szynkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm) 2-3x lub na małych (3mm) 1x
    2. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę
    3. Do mięsa dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego
    4. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie)
    5. Przygotować i schłodzić wodę przez 12h

  2. 6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h)
    7. Dodać przyprawy oraz słoninę
    8. Dodać zimną wodę, następnie ZBLENDOWAĆ
    9. Mieszać, nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.

  3. 10. Uformować parówki.
    11. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.

  4. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy.
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 1,5-2 h w temp. ok. 40 st. C

  5. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy
    2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.

    Przechowywać w lodówce.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 21 lutego 2019
Takie swojskie to bym zjadła :-) Super
fafiatko 21 lutego 2019
Ale musza byc pyszne!, nigdy nie jadlam domowych.
Składniki
  • Mięso od szynki ok. 0,8-1 kg
  • Słonina ok. 200 g
  • Woda ok. 200-300 ml
  • Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz biały+czarny (1-2 łyżeczki)
  • Jelita baranie ok. 1 -1,5 szt. (ok. 4m /kg)
Składniki