Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia-p
Zamiast parówek można użyć różne cienkie kiełbaski.

Składniki

  • parówki z szynki 20 szt
  • mąka 50 dag
  • drożdże 50 g
  • jajka 2 szt + białko do smarowania
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • sezam albo mak do obsypania

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 min.

  2. Do reszty mąki dodać sól i jajka. Wlać rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić ciasto.

  3. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Pociąć paski o szerokości ok.2cm. Zawijać parówki dookoła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lekko wysmarowanym olejem.
    Ciasto posmarować białkiem i obsypać sezamem, albo makiem.
    Piec ok.20 min w temp.180 st.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 16 listopada 2017
Pyszne Kasiu,ślinka mi cieknie...mniammm...:)
Nevermore 16 listopada 2017
Robimy prawie to samo, tylko zamiast parówek są frankfurterki.
Tak, czy inaczej, szybka i smaczna przekąska :)
Futka 19 listopada 2017
Wspaniałe! :) Wyglądają bardzo smakowicie :)
Składniki
  • parówki z szynki 20 szt
  • mąka 50 dag
  • drożdże 50 g
  • jajka 2 szt + białko do smarowania
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • sezam albo mak do obsypania
Składniki