Paprykarz Kuchnia polska 1985

Paprykarz Kuchnia polska 1985
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Najlepszy przepis na paprykarz z książki Kuchnia polska 1985. W sam raz na świąteczny stół. Oczywiście przepis po tylu latach został już przeze mnie lekko zmieniony.

Składniki

  • filety rybne 480-500g
  • 2 średnie cebule
  • słodka papryka 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżeczki
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i posiekać.
    Filety pokroić w 3 cm kawałki , osolić, oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron na połowie oleju.
    Zdjąć z patelni na talerz.
    Na patelnię z pozostałym tłuszczem po rybie wlać resztę oleju, dodać cebulę i usmażyć nie rumieniąc.
    Doprawić papryką, wymieszać i wrzucić ponownie rybę.
    Wszystko zalać 250 ml wody, dusić pod przykryciem około 20 minut. W trakcie duszenia w miarę potrzeby uzupełniać wodą.
    Pod koniec doprawić koncentratem, sokiem, solą i pieprzem.
    Najlepiej smakuje jak ostygnie i smaki się przenikną.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 08 grudnia 2019
Cudowny przepis!
Docherro 09 grudnia 2019
Pychota:)
Składniki
  • filety rybne 480-500g
  • 2 średnie cebule
  • słodka papryka 1-2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy ok. 4 łyżeczki
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
Składniki