Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)

Przepis dnia 2018-04-23
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony)
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
annukakku to fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).

Składniki

  • 3 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 700 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.

  2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.

  3. Naleśnik kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą.

Komentarze do przepisu (4)

Akademia 16 kwietnia 2018
Dzięki za pomysł na sobotnie śniadanie. Buziaki!
alutka50 23 kwietnia 2018
Ale ciekawy pomysł! a spulchniacza sie nie daje?
DomowaPiwniczka 23 kwietnia 2018
mąka orkiszowa albo bezglutenowa i działam :) podoba mi się taka alternatywa do smażenia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50g masła
  • 700 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
Składniki