Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, chrupiące pszenne paluchy z wędzonką, ziarnami słonecznika i dyni. Polecam :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy pokrojony drobniutko boczek wędzony, pestki z dyni, pestki słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrabiamy.
Dzielimy na 10 równych części.
Z każdej części formujemy palucha. Uformowane paluchy układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką, nacinamy żyletką na ukos kilka razy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte paluchy smarujemy wymieszaną mąką z wodą i posypujemy ziarnami słonecznika.
Blachę z paluchami wstawiamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut, do momentu zarumienienia się paluchów.
Upieczone paluchy studzimy na kratce.
Smacznego!!!