Pączki

Pączki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dalijka
Pyszne i łatwe w wykonaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobinnę podlać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę ok 15 - 20 min w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę przesiać i dodać do rozczynu. Dodać jajka, sól, rum, cukier, mleko i zarobić ciasto podczas zarabiania dolać roztopione masło. wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto dosyć się klei, dlatego ja wyrabiałam je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Przy wyrabianiu ręcznym unikać podsypywania mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia swoejj objętości czyli na jakieś 1,5 godz.

  3. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i rozwałkować na grupość 1- 1,5 cm i wykrawać kółka szklanką. Znowu zostawić do podwojenia objętości na jakieś 30 min.

  4. W dużym, płaskim garnku (ja użyłam WOKA) powoli rozgrzewać olej. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki (będę b. lekko skwierczeć) i smażyć ok 4 min z każdej strony. Do smażenia można użyć frytkownicy- temp. oleju ma wynosić ok. 170 stopni.

  5. Usażóne pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Po lekkim ostudzeniu nadziać pączki konfiturą, polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

  6. Przepis z http://mojewypieki.blox.pl/html.

Komentarze do przepisu (10)

wiola1100 24 lutego 2011
wyglądają cudnie i ta warstwa lukru pycha
Konto usunięte 24 lutego 2011
świetne i przepis do wykorzystania w przyszłym tygodniu!
dalijka 24 lutego 2011
wypróbowany pod kątem tłustego czwartku właśnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki