Pachnące latem francuskie tosty z sezonowymi owocami i cukrem pudrem (wspomnienia kulinarne)

Pachnące latem francuskie tosty z sezonowymi owocami i cukrem pudrem (wspomnienia kulinarne)
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Uwielbiam takie tosty, właśnie na słodko, nie na słono. To smak mojego dzieciństwa. Powstawały wtedy, gdy w domu zostawała pszenna weka już taka nieco czerstwa. Moja mamunia zamieniała ją w pyszne, rumiane grzanki, bo tak je nazywaliśmy, obficie posypane cukrem pudrem. Nic więcej nie dodawaliśmy, to był zawsze zwyczajny, prosty posiłek, który jedliśmy wspólnie. Dzisiaj, wciąż pamiętając ten smak, proponuje Wam tosty francuskie w nieco innej, bogatszej odsłonie. Skusicie się? A może macie swoje ulubione sposoby na podanie tostów francuskich? Wolicie na słodko czy na słono?

Składniki

  • chleb tostowy czerstwy 8 kromek
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 3.2% 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • karmelizowane morele:
  • morele 7 sztuk
  • miód gryczany 1 łyżka
  • masło klarowane 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • czerwone porzeczki 100 g
  • maliny 100 g
  • cukier puder do oprószenia tostów
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Morele myjemy, dzielimy na połówki. Na patelnie wlewamy miód, dodajemy owoce, karmelizujemy 2 minuty z każdej strony. Po odwróceniu moreli na patelnię dodajemy masło klarowane. Skarmelizowane morele zdejmujemy z patelni.

    Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy cukier. Całość mieszamy przy pomocy trzepaczki rózgowej do uzyskania płynu o jednolitej konsystencji.
    Do mleka z jajkiem wkładamy kromki chleba, namaczamy tylko chwilkę, tak aby wchłonęły trochę płynu, ale nim nie ociekały. Namoczone tosty smażymy na rozgrzanym maśle do momentu zrumienienia z obu stron. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi owocami.

    Moje tosty podałam z karmelizowanymi morelami, świeżymi malinami, porzeczkami, mocno oprószone cukrem pudrem.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

KulinarnaChwila 25 sierpnia
Super;)
SprytnaChochla 25 sierpnia
Idealne śniadanie!
fafiatko 25 sierpnia
Wyglada obłędnie, mój mąż byłby zachwycony!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • chleb tostowy czerstwy 8 kromek
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 3.2% 400 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • karmelizowane morele:
  • morele 7 sztuk
  • miód gryczany 1 łyżka
  • masło klarowane 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • czerwone porzeczki 100 g
  • maliny 100 g
  • cukier puder do oprószenia tostów
  • masło klarowane do smażenia
Składniki