Owsianka z jabłkiem

Owsianka z jabłkiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Owsianka z jabłkiem, przygotowana na mleku, z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Proporcje na duże śniadanie dla 2 osób.

Składniki

  • Płatki owsiane górskie 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka
  • Jabłko słodkie 2 szt.
  • Cynamon 1,5 łyżeczki
  • Kardamon 3/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Sól 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Płatki zalać wodą i odstawić na 5 minut.

  2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  3. Do namoczonych płatków dodać mleko oraz sól i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 5 minut, często mieszając, aż płatki wchłoną większą część mleka i wody.

  4. Do płatków dodać cukier wanilinowy, cynamon, kardamon i jabłka. Podgrzewać, często mieszając, aż nasze śniadanie osiągnie pożądaną temperaturę :)

Komentarze do przepisu (5)

kuchmariola63 24 września 2019
Bardzo lubię owsianki :)
Maudie 24 września 2019
Pyszne śniadanko :)
ekspresjawkuchni 24 września 2019
Ja również, zwłaszcza w chłodne dni.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Płatki owsiane górskie 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka
  • Jabłko słodkie 2 szt.
  • Cynamon 1,5 łyżeczki
  • Kardamon 3/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Sól 1/2 łyżeczki
Składniki