Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana owsianka to świetny pomysł na smaczny i pożywny posiłek. Z powodzeniem można spakować ją do pudełka i zjeść w pracy. Dodając lubiane przez dzieci owoce, orzechy albo odrobinę czekolady możemy zapewnić im smaczne i bogate w składniki odżywcze drugie śniadanie.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 203
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Mleko mocno podgrzewamy, wsypujemy do niego płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy w kostkę obrane jabłka i banany oraz suszone śliwki. Część owoców możemy odłożyć do dekoracji. Dodajemy do płatków pokrojone owoce, maliny, sól, cynamon, a na koniec rozbełtane jajka. Przekładamy owsiankę do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C.
Tak przygotowana owsianka najlepiej smakuje na ciepło. Można ją odgrzać w mikrofalówce, piekarniku albo nad parą.