Owsiane lane kluseczki na mleku

Owsiane lane kluseczki na mleku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zupa mleczna z owsianymi lanymi kluseczkami. Pyszna na śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

  • 250ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie

  1. Zimne mleko odmierzyłam i przelałam do rondla. Do mleka wsypałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu i razem zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam ciasto na kluseczki. Do miseczki wbiłam jajko i wsypałam mąkę owsianą. Dodałam szczyptę soli i łyżeczkę wody. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie lejące. Na gotujące się mleko łyżką nalewałam porcje ciasta (takim jakby strumieniem). Po wylaniu całego ciasta, delikatnie przemieszałam kluseczki w rondlu. Gotowałam je w mleku przez kilka minut po czym gorącą gęstą zupę wyłożyłam na talerz. Ja lubię jak taka zupa jest bardzo gęsta, papkowata, a kluseczki wręcz rozgotowane, ale można zrobić rzadszą z większą ilością mleka i krócej gotowaną. Z podanych składników wychodzi jeden talerz zupy, czyli porcja dla jednej osoby.

Składniki
  • 250ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody
Składniki