Owoce kaki w waniliowym cieście

Owoce kaki w waniliowym cieście
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Rena1
Bardzo smaczne, lekkie i puszyste placuszki z owocem kaki. W takim cieście można smażyć krążki z jabłek, brzoskwiń lub gruszek. Wyśmienicie smakują podane na zimno i na ciepło.

Składniki

  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 10 dag
  • śmietana 2 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • owoce kaki 2-3 szt
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
    Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.

  2. Do ubitych jajek wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Dodać śmietanę, mleko i delikatnie wymieszać.

  3. Owoce kaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na odrobinę rozgrzanego oleju włożyć porcję ciasta. Ułożyć plasterek kaki.

  4. Zalać łyżką ciasta.
    Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki
  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 10 dag
  • śmietana 2 łyżki
  • mleko 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • owoce kaki 2-3 szt
  • olej do smażenia
Składniki