Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki. Rozmieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować - ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj resztę składników. Najpierw wymieszaj jajka z mlekiem krowim i kokosowym oraz sokiem pomarańczowym i wsypuj powoli mąkę aż do uzyskania właściwej gęstości. Jeżeli zachodzi potrzeba, dodaj więcej mąki.Dodaj cynamon i wanilię.
Pokrój w kostkę jabłka.
Ciasto odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wrzuć jabłka i wymieszaj. Smaż na gorącym oleju do zarumienienia.
Wykładaj na papierowy ręcznik w celu odsączenia racuszków z nadmiaru tłuszczu.
Ja podałam racuszki z konfiturą z pomarańczy i świeżymi winogronami.
Komentarze do przepisu (1)